VZDRŽEVANJE POMIVALNEGA STOJA

Zaradi slabega vonja v pomivalnem stroju, ki ga imam na vikendu, sem za nasvet po telefonu prosila serviserja. Ta me je poučil, da ni dovolj samo redno čiščenje filtrov, saj vsak stroj zahteva tudi občasno generalno čiščenje notranjosti. Kaj svetujete vi?

Serviser je pravilno svetoval, redno čiščenje filtrov je potrebno, a ne zadošča. Občasno je treba intenzivno prečistiti tudi notranjost. V zaprtih vlažnih predelih obstaja verjetnost za razvoj mikroorganizmov, med katere prištevamo tudi plesen. Pojava s prostim očesom sprva ne opazimo, ga pa zavohamo. Ugodni pogoji za nastanek plesni so tako v pomivalnem kot tudi v pralnem stroju, če ju nekaj časa ne uporabljamo. Razvijejo pa se lahko tudi v strojih, ki so redno v uporabi, če pomivamo (peremo) pri nižji temperaturi, saj mikroorganizme uniči šele višja temperatura (vsaj 60 stopinj celzija).

Kako se torej lotiti čiščenja pomivalnega stroja? Najprej moramo očistiti ročici za pršenje. Pri večini strojev je dostop do njih razmeroma enostaven in prav tako snemanje, postopek naj bi bil opisan v navodilih za uporabo. Iz ročic je treba odstraniti vse tujke, ki so se morda zagozdili v odprtinah (nasvet:odličen pomočnik pri tem opravilu so zobotrebci). Ročici dobro speremo pod tekočo vodo in ponovno vstavimo. Notranjost nato očistimo s posebnim sredstvom za čiščenje pomivalnih strojev, pri čemer vklopimo program z najvišjo temperaturo pomivanja. V kupljeni embalaži je količina, ki je namenjena za enkratno čiščenje. Čistilo je v plastenki in zaprto tako, da lahko pokrovček odvijemo in s tekočino omočimo krpo (najprimernejša je krpa iz mikrovlaken) in z njo še pred čiščenjem stroja temeljito obrišemo robove vrat, tesnila okoli vrat ter notranji rob stroja za vratno odprtino. Plast umazanije, ki se oprime teh mest, vedno znova preseneti. Nato pokrovček spet privijemo, z njega odstranimo varovalno folijo in plastenko, obrnjeno na glavo, postavimo v košaro za pribor, pri modelih s predalom za pribor pa v mrežo za posodo tako, da trdno stoji in je curki vode ne morejo prevrniti. Tekočina odlično očisti vse obloge in odstrani vse vonjave. Pogostost čiščenja je odvisna od načina uporabe stroja. Od izbire programov in pogostosti pomivanja, priporočljivo pa je generalko opraviti vsaj dva do trikrat letno.